Bitcoin mønt oven på andre mønter

Sådan blev Bitcoin en verdensomspændende trend

I 2017 kom Bitcoins på alles læber. Kryptovalutaen havde i virkeligheden eksisteret i mange år, og var blandt andet det fortrukne betalingsmiddel på den omdiskuterede markedsplads Silk Road, der er blevet kendt som narkohandelens svar på Amazon.

I 2015 blev én Bitcoin solgt for 2.290 kr, men prisen voksede stødt frem til 2017 hvor alle ville være med på trenden og købte løs hos kryptoforhandlerne. I december 2017 nåede kursen sit højdepunkt og kom op på 124.450 kr.

Hvad er Bitcoins?

Bitcoins er en krytovaluta, som bliver handlet gennem en kryptoforhandler. For at forstå hvad det er, må man starte med at forstå hvordan en normal valuta, som fx kronen, fundgerer. Den bliver udstedt af en stat, som i dette tilfælde fx er Danmark.

Omvendt er det med en valuta som euroen, der bliver udstedt af flere stater på samme tid. Men fælles er det, at der står officielle institutioner bag valutaen.

For de fleste lyder det betryggede, men for nogle grupper, som ikke stoler på staterne, lyder det ubehageligt at officielle stater i virkeligheden har magten over dine værdier. Derfor er der nogle af disse grupper som gik sammen og lavede Bitcoins.

Krytovalutaer fungerer ikke ved en officiel udsteder, men i stedet ved et kompliceret computerprogram. Det er derfor en form for anarkistisk valuta.

Samtidig findes de kun elektronisk, og er umulige at spore. De bliver købt og solgt gennem online kryptoforhandlere.

Hvordan blev de så kendte?

Fordi de er umuligt at spore, og ligger uden for det normale pengemarked, er de perfekte til ulovlige transaktioner. Bitcoins blev derfor i første omgang udbredt gennem markedspladsen Silk Road.

Det er en ulovlig markedsplads som eksisterede på internettet i perioden 2011 til 2013. Den voksede sig ekstrem stor, og var mest af alt kendt for at sælge ulovlige stoffer.

Men samtidig med dens udbredelse blev kryptovalutaer også mere og mere kendt, og prisen steg derfor stødt. Det fik mange til at kaste sig over Kryptovalutaen som investeringsobjekt.

Det fik kun prisen til at stige endnu mere, og pludselig var der sat gang i en sneboldeffekt. I nyhederne dukkede historier op, om teenagere som i 00érne havde købt Bitcoins hos en kryptoforhandler for et par hundrede dollars og pludselig var blevet millionærer.

Det fik kun endnu flere med på bølgen, og op igennem 2017 eksplodere kursen. Kommentatorer begyndte nu at kalde situationen for en boble, og sammenlignede med tulipanboblen og it-boblen. Og med bobler er det altid sådan, at de springer på et tidspunkt, og sådan blev det også med Bitcoins. I 2018 raslede prisen ned og i slutningen af året havde var kursen nede på en femtedel af hvad den var ved årets begyndelse.

Hvad så nu?

Du kan stadig købe Bitcoins ved en kryptoforhandler i dag. Og faktisk er kursen på vej op igen. Men hvad der sker med fremtiden, er ikke til at sige. Til gengæld er flere eksperter nu begyndt at pege på, at der faktisk er et behov for disse kryptovalutaer.

For kort tid siden har Facebook, faktisk været ude at fremlægge deres planer om deres egen kryptovaluta. Så hvem ved om den måske bliver endnu større end de andre kryptovalutaer. Det kan omvendt også være at kursen på Bitcoins pludselig eksploderer igen.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *