Tømrer arbejder med træ

Mest for pengene: Dette skal du overveje, hvis du skal bygge et træhus

Hvis du går med tanker om at bygge dig et nyt hus, så er du bestemt ikke dårligt stillet ved at vælge et arkitekttegnet hus i træ. Et moderne lavenergi træhus kan nemlig spare dig en hel del penge på i forhold til f.eks. det klassiske murstenshus. Desuden har et træhus andre fordele tilknyttet, idet det f.eks. også kan medvirke til et langt sundere indeklima; hvilket selvfølgelig er noget folk med allergier vil nyde rigtig godt af. Det store spørgsmål er dog hvad de væsentligste omkostningsfaktorer er ved at bygge et arkitekttegnet hus  i træ.

Hvad skal du først og fremmest huske?

Selvom denne liste ikke er tiltænkt som udtømmende, så vil den dog kunne give dig en overordnet idé om, hvad der skal til for at bygge et moderne arkitekttegnet hus i træ:

  • Installation af lys: der findes i dag et stort udvalg af forskellige lysinstallations muligheder. F.eks. ved at vælge LED-spots vil du kunne oplyse træhuset på effektiv vis. Du bør dog være klar over, at det måske ikke er den allerbilligste løsning. Til gengæld ser det rigtig flot ud i et arkitekttegnet hus.
  • Gulvet: der findes rigtig mange forskellige muligheder, når det kommer til gulve, og alle har deres helt egne fordele og ulemper. Du kan f.eks. vælge imellem et klassisk trægulv, fliser, klinker eller et væg-til-væg tæppe på betonunderlag. Til et arkitekttegnet hus i træ vil visse materialer naturligvis tage sig bedre ud end andre. F.eks. vil fliser eller et flot trægulv være en klokkeklar favorit hos rigtig mange mennesker, idet de tilføjer langt mere designmæssig stilrenhed end et væg-til-væg tæppe. Når dette så er sagt, så kan det i visse sammenhænge være en både en billigere og nemmere løsning at lægge gulvtæppe. Du skal derfor tage et grundigt kig på dit budget for at se hvad der passer bedst til både pengepungen og ikke mindst øjet.

Grunden har stor indflydelse på prisen

Om et arkitekttegnet hus i træ kommer til at koste rigtig mange penge eller ej, afhænger i høj grad af den grund det skal bygges på. Enhver boligbygger vil uden tvivl kunne fortælle dig, at grunden er en væsentlig del af udgifterne ved at bygge eget træhus. Nogle af de væsentligste faktorer, der bestemmer en grunds pris er:

  • Hvor stor en grund er der tale om: som tommelfingerregel kan man sige, at jo større en grund, jo højere vil prisen selvfølgelig være.
  • Hvad er beliggenheden: afhængigt af grundens placering er der nemlig stor forskel på, hvor meget en grund vil koste. Retfærdigt eller ej, så er der nemlig større udbud i f.eks. Nordsjælland fremfor Nordjylland.

Tilkobling til elnettet og ikke mindst VVS

Intet arkitekttegnet hus vil være indflytningsklart uden vand, varme og el. Dette betyder, at man skal ud i byen og hyre håndværkere til at klare jobbet; og det kan hurtigt gå hen og blive temmelig dyrt. Selve installationen af f.eks. vand eller el vil typisk udføres, mens man er i gang med at bygge sit nye træhus. Der kan i denne forbindelse være en hel del penge at spare ved at anvende det samme firma til at klare jobbet, idet man ofte vil kunne snakke sig frem til en klækkelig rabat.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *