Internettet er blevet en så fundamental del af vores workflow og fritidsliv, at alt nærmest går i stå, når forbindelsen glipper. Foto-overførsler, arbejdsfiler, Skype-samtaler og filmaftner – alt er drevet af bredbånd, som skal levere den tilstrækkelige hastighed – og gerne lidt til. Særligt i husholdninger med flere enheder er det derfor vigtigt at lære lingoen, tallene og tilbuddene at kende, så du ikke bliver snydt.
Hold dig opdateret på markedspriserne
Et godt råd er at tjekke konkurrencen på bredbånd hvert halve år. Priserne dykker og hastighederne stiger, så tjek ikke kun dine abonnementer ved flytning. Brug nogle minutter mindst hver 6. måned, så er der som regel penge at spare.
Tjek ved samme lejlighed priserne for fibernet i dit nærområde.
Hvor hurtigt er hurtigt nok?
Som det nok er gået op for dig, hvis du har tjekket hastighederne er det for langt de fleste formål overkill at bruge hastigheder over 4G-farten på 80Mbit/s. Medmindre du vil streame 4k 360 grader video på dit VR-headset i 60 billeder i sekundet er det lidt som at køre en Ferrari på de danske motorveje – spild af penge.
Men hvis vi skal følge analogien, så svarer et travlt hjem med download af film, Netflix i HD og youtube på børnenes retina iPads til den autobahn, hvor den høje hastighed på dit bredbånd kan komme dig til gode.
Bredbånd fordeler nemlig hastigheden ud på enhederne, og det ekstra overskud er ikke overkill hvis der er nok brugere med selv et lille forbrug.
Bredbånd og Fibernet – hvad er forskellen?
Bredbånd bliver som sagt nødt til at fordele hastigheden, da der kun sendes et signal gennem kablet. Ved download og gaming kan én enkelt bruger på den måde sluge hele hastigheden, mens du ikke engang kan downloade din Dropbox-fil.
Fibernet, derimod sendes mange forskellige signaler gennem kablet, hvilket forhindrer problemet med overbelastning af forbindelsen.
Hvordan får jeg Fibernet?
Før du bliver alt for begejstret for de hurtige hastigheder, er det vigtigt at tjekke om fibernet er tilgængeligt i dit område.
På https://www.netkablet.dk/fibernet-daekningskort får du et nemt overblik over, om din bopæl er dækket ind. På samme side finder du et overblik over de aktuelle hastigheder og priser. Priserne er dyrere end en bredbåndsforbindelse, men til gengæld er du fremtidssikret.
Får du nye indflyttere eller drømmer du om et 4K tv? Intet problem. Fibernet er en engangsaffære, som efter en enkelt installation kan opgraderes til obskurt høje hastigheder (den nuværende højeste hastighed leveres af gigabit.dk med en 5000/5000 forbindelse!), der sikrer at din internetforbindelse ikke bliver dit svageste led i det teknologiske fremskridt. Der er nemlig rigtig meget ny internetkrævende teknologi lige om hjørnet – for bare få år tilbage var gaming med Virtual Reality en fantasi.
Nu kan de fleste faktisk betale sig fra at spille VR multiplayer-spil, hvis de har internethastigheden. Nu du er i gang, så tjek NYT Mag VR: Walking New York ud – her sparer du helikopterbilletten og får en virtuel flyvetur over New York.
Hvordan skifter jeg abonnement?
En ny aftale betyder for det meste, at du får opsagt dit gamle abonnement af din nye internetleverandør – som i mobilabonnementer. Hvis ikke, skal de oplyse ved køb af den nye aftale. Send en e-mail, så skal de opsige dig.
Hvordan tjekker jeg min reelle internethastighed?
Det er vigtigt at du tjekker, om udbyderen har leveret på sin del af aftalen, når det nye abonnement træder i kraft. Tjek din hastighed på http://www.speedtest.net – det er både en app og en hjemmeside.
Husk at være sikker på, at du er (nsæten) den eneste der bruger netværket hvis det er en bredbåndsforbindelse.
Styr på hastighederne
En internetadgang kommer med to hastigheder – download og upload.
Langt det meste af dit internetforbrug vil være download, men for nogle fotografer og grafikere kan balancen være mere lige, idet de konstant uploader store filer for deres arbejde. Overvej, om du uploader filer jævnligt samt størrelsen af dem, for mange abonnementer sparer væsentligt på upload men har rigelig download.